Mergi la conţinutul principal

Articol

Cand Dumnezeu si Sillicon Valley salveaza un upstart!

Astazi, vom vorbi despre Decizii dificile in business si va invit sa aveti, in acest vlog, o mie de intrebari pentru toate mecanismele care ne pot apropia de decizia corecta.

Pana atunci, o scurta si graitoare poveste.

Doi baieti, Brian si Joe, stau intr-un apartament din San Francisco. Chiria este pentru ei o povara. Cum nu au nimic de vandut – poate doar vise -, le vine ideea sa puna pe jos trei saltele si sa le inchirieze.

Asta era ideea!

Racoleaza un prieten, Nathan, care pune pe picioare rapid un site prin care puteai sa inchiriezi camera din propria casa. Brian si Joe fug intr-un suflet cu ideea la conferinta South by Southwest. Ignorarea ideii se manifesta plenar sub forma a doar doua rezervari pe site.

Noroc ca sunt baieti iuti de mana: Conventia Partidului Democrat, in Obama portdrapel, trece prin oras. Brian si Joe cumpara cu 2 dolari cutii cu cereale si le revand cu cutii personalizate cu mesaje pro-Obama. Vand cutia cu 40 de dolari si fac dintr-un foc 30.000 de dolari.

Dar banii se duc rapid. Totul pare pierdut. Brian nu stie ce sa mai faca, nu are nici macar bani pentru hrana zilnica si pierde 20 de kilograme in cateva saptamani. Are crize de inima.

Amandoi continua sa prezinte ideea de apartment sharing in fata 20 de investitori, rand pe rand. Acestia refuza 20% in schimbul a 100.000 de dolari.

Cand disparuse pana si ultima doza de entuziasm, cei doi prezinta start-up-ul la Y Combinator, celebrul si selectul accelerator care ofera finantari si coaching.

Brian pregateste proiectul, dar clacheaza si intarzie depunerea lui.

Totul parea se naruise, cand Joe insista si in ultima clipa reuseste sa-l introduca si sunt invitati la interviu.

Fondatorul Y Combinator Paul Graham pare sceptic: “Oamenii chiar fac asta, sa locuiasca in casele altora? Eu n-as sta pe canapeaua altuia.”

Totusi, baietii astia par in stare de multe, daca vand cutii de 2 dolari cu 40!

Paul Graham accepta o finantare de 20.000 de dolari si coaching-ul sau. Afacerea creste cu 50% pe luna. Alti business angels se ataseaza rapid ideii. In sase ani, povestea lor valoreaza 10 miliarde de dolari.

Azi, unsprezece ani mai tarziu, ajunge la 30 de miliarde.

Este povestea Airbnb.

Cel mai spectaculos upstart din istorie. Una dintre afacerile care a schimbat comportamentul, ca gazda si ca oaspete, al unei intregi planete. Au semnat incredere acolo unde era doar suspiciune.

Fiecare afacere are un moment de cotitura.

Toti facem aceiasi pasi: identificam decizia, preluam informatiile importante, vedem care sunt alternativele de lucru, analizam faptele-cheie, trecem la actiune si apoi o “revizitam”.

Pare simplu, daca nu ar parea atatea obstacole emotionale si faptice pe care doar invitatii mei de astazi vi le pot identifica si va pot impartasi experienta lor.

Totul e o chestiune de timing!