Mergi la conţinutul principal

Articol

Comunicarea cu impact in leadership – lemne pentru focul dinauntru

Leadership? Minunat. Dar nu face multi bani fara comunicare.
Legile de ultima ora ale comunicarii cu impact in leadership au fost enuntate la superlativ de invitatii workshop-ului petrecut pe 23 octombrie la Business Focus, editia de Timisoara.

Discutia a pornit, multumita Adinei Simionescu, direct catre directia cea mai delicata: dimensiunile comunicarii toxice si non-toxice. O arma principal a felului in care comunicam are legatura cu consultarea in orice problema, iar conflictul, spune Adina Simionescu, este definit tocmai de lipsa de comunicare. Comunicarea toxica este legata de modul opac, ne-emaptic in care alegem ce vorbim, cum vorbim si mai ales cum solutionam. Esential este factorul motivant care se bazeaza exclusiv pe o atitudine pozitiva si constructiva.

Florin Glinta s-a concentrate pe ceea ce inseamna leadership-ul transformational – influenta idealizata, stimulare intelectuala, dar mai ales motivatia inspirationala. Aceasta din urma este cea care, cu inspiratie si transparenta emotionala, face ca oamenii sa devina atasati, sa-si gestioneze optim si eficient propriile emotii, iar maiestria liderului este tocmai aceea de a influenta pozitiv emotiile. Florin Glinta a pus accent pe importanta tot mai mare a tehnologiilor care studiaza activitatea cerebrala, metodologie care ii ajuta pe lideri sa fie mai constenti si mai capabil sa gestioneze emotional discursul, pentru a fi, cum a spus speaker-ul nostru, “cel care trage oamenii dupa el”. Adica extra-energie!

Nicu Zegheanu s-a concentrat pe ceea ce Daniel Goleman defineste ca fiind principala sa arma: atitudinea rezonanta. Ce e cu adevarat important? Aceasta este intrebarea-cheie, in oprinia lui Nicu, care crede ca mesajul trebuie sa fie sustinut de emotiile pe care le genereaza si evidenta faptului ca este constructive.

Prezentarea lui Nicu Zegheanu a mizat si pe un studiu realizat de Thun von Schultz in privinta comuncarii disonante. Valentele care fac un discurs disonant sa nu fie peren este legat de:

  • - Continut (ce se spune si ce se face, de fapt)
  • - Deschidere de sine (disonantul e cel pe care nu il poti contrazice)
  • - Apel (cel care stie ce sa faca celalalt si cere: “nu veni decat atunci cand ai solutie”)
  • - Relatie (nu construiste, ci da diagnostic: “mi-a scazut increderea in tine”)

Efectul demotivant este, fireste, devastator si lipsit de orizont. Frustrarea ajunge la cer.

Experienta prodigioasa a lui Ovidiu Toader a generat un dialog foarte bine primit de public, pe tema “Delegare si responsabilizare”. Reputatul consultant a determinat audienta sa gaseasca si sa asimileze valorile esentiale ale mesajului unui lider – claritate, concizie, repetitivitate, empatie si… la subiect. “Problema antreprenorilor este lipsa de consecventa”, a subliniat Ovidiu Toader, referindu-se la felul in care se acestia nu sustin anumite decizii asteptate. A mai fost dezbatuta si notiunea de leadership participativ, in conditiile in care devine foarte importanta intrebarea: “Cu ce plecam noi din situatia data?”.

Roxana Gramada a gasit “cuvintele potrivite” in privinta brandingului. Ce este brandingul, intreaba Roxana? Suma vocii tale, a culturii pe care o aduci, a schimbarii pe care o aduci si a telului pentru care faci. O data dobandite, aceste valori confera brandului soliditate.

Doua axiome extreme de importante au fost enuntate de Roxana Gramada:

  • 1. Comunicarea in sine nu e optionala
    Cu alte cuvinte, daca tot comunici, fa-o bine! Repeta, exerseaza, slefuieste. “Pune lemne pe focul dinauntru”, spune atat de inspirat Roxana Gramada.
  • 2. Comunicarea fara substanta nu livreaza.
    Doar daca suna bine ceva, nu inseamna ca e si suficient. Oamenii au infinite optiuni. Si de ce sa aleaga un anumit brand? Aceasta este esenta: sa explicit ce faci tu si altul nu face!

O intalnire excelenta.

Si nu uitati: puneti lemne pentru focul dinauntru!