Mergi la conţinutul principal

Articol

Cum sa cresti motivarea si implicarea colegilor? Fii un rock-star!

David Rock.

Numele este potrivit pentru o distributie la Hollywood, insa posesorul lui este, fara discutie, un “rock-star” al redefinirii modului in care legatura dintre lider si angajat se rafineaza si abunda in armonie. Hit-ul lui David Rock este un concept care deja incepe sa fie in voga peste Ocean: “neuroleadership”. Aducerea artei de a fi lider langa neurostiinta este, daca il putem cita pe Steva Jobs, perfectiunea intruchipata in “tehnologia casatorita in artele liberale”.

Starul nostru a realizat un studio asupra creierului uman, ca “organ social”. El observa: ““Asa cum creierul animalului este pregatit sa raspunda unui pradator cand acesta se focuseaza pe el ca prada, asa si creierul social pregatit sa raspunda pericolelor care ii pun in pericol preocuparile esentiale inainte ca el sa perfomeze alte sarcini de baza, cum ar fi cooperare, producticitate, angajament, entuziasm, creativitate.”

Trecand la fapte, Rock a identificat o metoda pentru a ajuta creierul sa construiasca proiecte castigatoare, cu ajutorul unor echipe armonizate, obtinand astfel o motivare si o implicare la nivel inalt a participantilor.

Metoda sa se numeste SCARF.

Cum ar veni “o esarfa pentru linistea noastra”. A celor care credem in echipe rezonante si crestere prin empatie. SCARF este insa un acronim, de la cele cinci valori care trebuie pastrate de lideri, pentru a avea succes.

S de la Status

Adevarul este ca nu ne place sa ne comparam prin inferioritate cu altii din echipa, asa ca, pentru a ne feri de sentimentul de pericol - vecin cu durerea si suferinta -, e nevoie de stimulare in interior, dar nu numai prin prime, promovari si bonusuri. Este infinit mai eficient sa securizam statusul fiecaruia prin elogii. Prin laude justificate. Self-esteem-ul creste impartasind povesti despre oamenii lucrului bine facut, ceea ce ofera un model educational, dar si un plus de moral.

C de la Certitudine.

Rock spune: “Sa nu stii ce urmeaza intr-o companie poate fi destabilizator, pentru ca va consuma energia creierului”. Viitorul incert aduce demotivarea. E momentul in care trebuie sa IMPARTASESTI MAI MULT. Sa explici mai mult deciziile. Sa comunici si sa gasesti valori comune, solutii, carti, idei. Iar fiecare om va afla ca performanta sa individuala ajuta enorm telul comun.

A de la Autonomie.

Oamenii simt nevoia unei balante echilibrate intre munca si viata. Sa simta ca detin controlul asupra propriilor vieti. Ca li se ofera sansa afirmarii personalitatii, cazul contrar insufland o senzatie de teama. Este celebra istorie a unui serviciu online de cel mai inalt nivel , Zappos, al carui lider, Tony Hsieh, nu a uitat modestul apartament din San Francisco din care a plecat catre succes. Increzator in echipa, Tony nu a stabilit in call center-ul sau reguli stricte pentru script, nici timp limita pentru apeluri.

A avut si un angajat care a stat doua ore cu un client! Mai mult, i-a stimulat sa aiba idei, iar la final intreba acelasi lucru: “Sunt oamenii fericiti?”

R de la Relatii.

Creierul doreste, in fata unui om nou in echipa, sa faca rapid distinctia dintre prieten si oponent. Aici, cum ar spune Daniel Goleman, e nevoie de aptitudinile unui lider colegial pentru a lega oamenii in echipa. Solutia e curata si simpla: team-building de calitate, care sa sadeasca mai degraba armonie, nu numai apetententa pentru vicii care doar aparent infratesc oamenii.

F de la Fair-play .

In sensul de dreptate. Nevoia cognitiva de dreptate, spune un om de stiinta, genereaza un raspuns in sistemul limbic, partea creierului responsabila cu flerul, cu alegerile care nu se pot exprima verbal, pentru ca vin din suflet. Chiar si cand exista taieri de salarii intr-o companie, daca ideea de dreptate transpare dintr-o comunicare buna, cand e clar ca nu exista discriminare, transparenta si detensionarea unei astfel de situatii printr-o comunicare cu empatie anuleaza un posibil conflict.

Grila lui David Rock poate fi un excelent punct de plecare pentru o discutie in cadrul workshop-ului “Cresterea motivarii si a implicarii colegilor”, desfasurat la “Business Focus”, editia de Timisoara, pe data de 23 octombrie, cand se vor dezbate teme precum: tendinte in motivarea angajatilor, asumarea responsabilitatii, angajament si implicare, delegare si legatura dintre delegare si motivatie.

Te asteptam acolo, cu gandul ca in ranita fiecarui angajat exista bastonul de…rock-star.