Mergi la conţinutul principal

Articol

Decizia de business: cand aerul arde, alege timingul tau!

Da, da!

Aerul ardea efectiv in sala plina pana la refuz de sperante si temeri. Era momentul lui “DA SAU NU”.
S-ar fi putut incheia aici incantatoarea istorie inovatoare si revolutionara a lui SanDisk?

Nascut in anii in care care o camera video nu era bine sa-ti scape pe picior - iar telefonul mobil nu putea fi pierdut, arata efectiv ca o caramida -, copilul tehnologic al lui Eli Harari, SanDisk, pipaise din prima viitorul, prin lansarea unor dispozitive de stocare a memoriei care au trecut efectiv, prin orice calculator al planetei. Suntem insa la doua decenii de la lansare: Eli Harari se afla in 2008, in fata cele mai dificile decizii. SanDisk se prabusise cu 90 la suta in doar un an, iar concurenta Samsung asezase pe masa “the last temptation”: oferta de achizionare la 50 la suta din actiuni. 10 miliarde de dolari.

Fondurile de investitii din actionariat il indemnau “sa muste marul”. Impotriva oricaror predictii, Harari a refuzat un 26 de dolari pe actiune, iar media l-a ironizat pentru asta pana la cer - “omul nu intelege povestea”.

Harari avea insa mereu in minte armele sale: inovatia, echipa, un cashflow consistent. Prabusirea insa nu se oprise inca: actiunile a ajuns si la 6 dolari. Era Titanicul care vede aisbergul, dar tine drept linia catre el? Cand timpul nu mai avea rabdare, si aerul ardea, Eli Harari s-a mai ridicat o data si a spus: “Nimeni nu intelege ca tot ceea ce facem noi e mai important decat se vede!”.

Si a acceptat o oferta?

Da. Dar nu atunci, ci sapte ani mai tarziu, pentru 86 de dolari pe actiune. 19 miliarde de dolari.

Colosala ridicare.

Ora astrala a deciziilor decisive in business are, in sine, acelasi algoritm teoretic – identificarea deciziei, informatiile relevante, alternativele de lucru, faptele-cheie, alegerea finala, actiunea si, evident, “revizitarea” deciziei.

Aceasta este insa calea. Mantra este insa cea a felului in care un lider – creatorul, vizionarul, sursa de inspiratie – vine catre executivii sai pentru a alege drumul. The Harari way – indrazneata, unica –, care tine de o viziune pe care poate multi din sala nu o vad. Exprimarea flerului. A crezului.

Pana atunci, pana cand felul in care cultura de decizie a organizatiei va oferi decizia ca o exprimare a unui posibil viitor pe termen lung, pasii principali trebuie facuti. Subsemnatul provine din media, acolo unde, de multe ori, o bruma de analiza si presiunea concurentei ofera unui manager destule argumente pentru o solutie. Buna, rea, totul e sa nu fie prea costisitoare. Memoria publica e scurta si codasul de ieri poate fi placuta surpriza de azi.

Business-ul are insa - in elementele sale de profunzime pe care speakerii Business Days le ofera la fiecare intalnire - timingul sau.

Un timing care iti poate permite nu numai sa nu fugi de momentul deciziei – desi vedem ca se intampla des -, dar si sa ai ragazul unui proces de decantare corect. De decantare a unor analize realizate cu tool-uri performante - de la asezarea informatiei pe matrici si pana la scheme - “copaci” sau de grafice old-school, totul e sa iti vina manusa! - care pot oferi o claritate in plus catre decizie. Apoi, demararea unor procese consistente si creative de brainstorming cu echipa si cu “mintile luminate” care stiu si inteleg business-ul si calea.

Ideal ar fi nu fii “virgin” pe acest drum. Sa nu treci catre concluziile tale doar privind experientele altora. Sa ai sansa unui demo.

Daca nu…

Pana la urma, sclipire sau eroare, fiecare decizie te face mai matur. Si, daca spiritul de antreprenor este o credinta si nu un joc de ruleta, ce nu te omoara, te face mai puternic.

Am crezut mereu in puterea exemplului. Traim in post-istorie, spunea candva regizorul Liviu Ciulei, lucrurile importante au fost deja spuse.

Mi-e teama insa ca maestrul trebuia sa-si puna mana la frunte si sa priveasca mai atent catre soare. In era robotilor, inca exista solutii umane geniale in fiecare zi care fac ca viata – si speranta – sa ne duca pe culmi.

Si totusi, ascultati-i pe maestri. Pe lideri. Sunt la doi pasi de ideea voastra epocala.