Mergi la conţinutul principal

Articol

Engaging HR Experience – “construieste in jurul omului, nu al organizatiei”

O experienta HR cat mai puternica si mai promitatoare? Avem cinci variante de raspuns, oferite de speakerii workshop-ului “Delivering an Engaging HR Experience”, de la Business Day 2019, editia de Bucuresti.

Ca sa simti un alt suflu pentru echipa ta, incearca sa oferi conditii noi de lucru, spune Mike Hapoianu, liderul de la Mindspace. Mike a construit si crede in co-working – adica spatiile complexe in care mai multe companii pot lucra in parallel, dar care au in comun locuri extrem de prietenoase in care pot dialoga, cum a fi o cafenea sau un lounge elegant. “Millenials vor altceva, subliniaza Mike. Ei vor sa dai, dar nu neaparat bani! E important, chiar esential, sa obtii satisfactie prin mediu!” Mediul in care lucrezi devine foarte important, pentru ca, nu-I asa, acolo ne petrecem cea mai mare parte a vietii. S-a dovedit ca intr-un mediu placut, productivitatea echipei creste, iar oamenii ajung sa vorbeasca mai mult decat atunci cand stau fata in fata, dar fiecare cu calcultaorul si telefonul lui. “Munca de acasa nu a dat rezultatele scontate, afirma cu putere Mike, de aceea e nevoie de un alt mediu, de aceea miza este pe workplace.”

In schimb, Roxana Lupu, de la Adrenallina Media, mizeaza pe sport, ca mijloc de detensionare a mediului de munca, dar si de crearea a unor valori sportive. Roxana crede ca, atunci cand cultura organizationala ii face sa se simte bine, oamenii vor produce mai mult. Astfel, creste profitul. Dincolo de toate insa, e nevoie sa intelegem ce ii motiveaza pe oameni. Si iata ce, in opinia ei: oamenii sa se fie parte din echipa. Cand nu simt acest lucru, nu vor rezista, oricati bani ar fi.

Esentiala e ENERGIA dintre oameni. Ea pledeaza si pe felul in care oamenii se valorizeaza, opinand ca a fi tranzactional – primesc, asa ca – nu e un lucru rau, cata vreme angajatul e nevoit sa clarifice cat de valoros este.

Oana Piper, la randul sau, a cautat sa intre in mentalitatea angajatului de astazi. Oamenii trebuie incurajati sa-si indeplineasca visele. Liderul trebuie sa accepte opinii diferite, caci rigiditatea nu face altceva decat sa indeparteze oameni de calitate. Liderul are insa si darul de a face oamenii sa simta cine este si ce inseamna organizatia in care sunt integrati. Principiile de viata, valorile, sunt cele aflate in AND-ul liderului, deci al organizatiei, asa ca ele vor iesi , in chip evident, la lumina. Reteta eficientei in universul HR, enuntata de Oana Piper, ar fi: sa spui cu claritate ce incurajezi si ce permiti.

Florin Glinta a afimat care sunt cele trei lucruri esentiale care trebuie livrate de catre un lider, pentru a avea un brand de angajator atractiv: 1. Sa fii competene sis a stii bine business-ul; 2. Sa arati ca ai bune intentii si ca esti transparent; 3. Sa faci ceea ce spui ca faci! Dar ce face cu cei care sunt depasiti de perioada in care totul evolueaza galopant, iar unii sunt eliberati din functii, iar altii raman in interior si sunt demoralizati, gandindu-se ca “le vine randul”?

Aceasta intrebare extrem de interesanta enuntata de un antreprenor din sala a gasit un raspuns relevant la Florin Glinta: “Trebuie sa pregatesti cu atentie a celor care raman. E bine sa investesti in ei. E un semnal extraordinar pentru cei care sunt in companie. Ii pregatesti pentru orice varianta. Si nu e rau sa faci harti de competente, pentru ca e foarte posibil ca o alta aptitudine a unui om aflat sub spectrul iesirii din companie sa-si gaseasca rostul in alta parte a organizatiei.”

Petru Pacuraru cere transparenta in asemenea cazuri. “Fiti sinceri cu voi! Si cu cei din jur!” In perspectiva unei iminente plecari din companie, Petru are solutia urmatoare: “Cand vrea cineva mai mult si imi cere, devin total transparent. Intreb: meriti mai mult? E fair fata de restul echipei? Ne putem permite acest efort? Iar la aceasta ultima intrebare, pun cartile pe masa si arat exact care e situatia, ca sa fie clar daca putem sau nu mai mult, fata de oameni. Doreste cineva sa plece? Draga managerule, nu incerca sa controlezi prea mult situatie. Lasa teama. Poate ca e mai bine sa plece!”

Petru Pacuraru a batut moneda, la randul sau, pe ceea ce inseamna brandul de angajator, pe care il vede esential. Mediul, locul, apropierea de mijloace de transport, totul e important. “Ce inseamna brandul de angajator? Pe scurt: oare ce e misto la noi in organizatie?” Mesajul de forta a lui Petru a fost insa: construieste in jurul omului, nu al organizatiei!”
Acum e randul tau! Construieste durabil. Astfel.