Mergi la conţinutul principal

Articol

Esecul scalarii, doar la o cafea distanta!

Va propun astazi sa deslusim cele mai eficiente cai pentru a gasi un echilibru perfect intre Planificare, management financiar si viitorul afacerii tale pe termen lung.

Inainte de asta, as vrea sa va spun o scurta povesrte.

1982. Trei americani entuziasti din Seattle au un plan maret: sa lanbseze o noua retea de cafenele. Pe numele ei, Starbucks. Alaturi de acestia, un tanar, pe nume Howard Schultz, incearca sa le impartaseasca visul lui din tinerete: sa aduca in fata oamenilor, ca o ceasca aburinda, aroma barurilor espresso din italia. Idealurile nu converg, asa ca Howard pleaca frustrat, pentru a-si lua revansa insa, preluand afacerea, in 1985. Starbucks era inca un proiect de mici dimensiuni. Howard prinde aripi si face din Starbucks mai mult decat o cafenea: un crez. Un loc. Al treilea loc, cum a spus el. Schultz a inteles perfect ca, intre serviciu si acasa, poate fi creat al treilea spatiu unde oamenii sa simta caldura, ambianta, prietenia si sa-si creeze un loc in care sa povesteasca vieti, afaceri, planuri marete. Se naste o cultura coffee-shop.

Ideea lui Howard cucereste America si, in cinci ani de zile, devine un hit. Nu era vorba despre cafea, ci despre oameni si felul lor de a trai.

Anul 2000. Cincisprezece ani I se par suficienti lui Howard Schultz pentru a fi creat o mostenire a acestui crez. El se retrage de la varful afacerii, lasand executivi foarte bine antrenati pentru a continua drumul.

Au urmat doi CEO care s-au concentrat pe cresterea afacerii.

Scalarea survine la superlativ, ai spune. De la o mie, Starbucks ajunge in acei ani la 12.000 de cafenele in lume. Dar ceva, undeva se pierduse.

In intentia de a tine cheltuielile stranse, lantul renunta la cestile de ceramica, cele care te faceau sa te simti ca casa, dar care costau scump. Apar paharele de hartie care aduc o mare economie la buget, dar pe care, ce sa vezi, le gasesti si la benzinarie. Farfuriile ce aminteau de grija bunicii dispar. Al treilea spatiu din inima si viata lasa loc unei retele bune de cafenele si atat.

Cifrele vorbeau pentru oameni.

Howard Schultz intelege pericolul si, ingrijorat, trimite o memorabila scrisoare CEO-ului in functie, Jim Donald, facand apel la mosternirea, traditia, crezul care statea la baza afacerii. Dupa opt ani de la predarea cheilor business-ului, Howard revine la carma, ca CEO, combinand insa cresterea exponentiala a afacerii cu acele elemente de respect si caldura care faceau, de fapt, diferenta.

Daca citesti CV-urile fostilor CEO, vei descoperi ca, in vremea lor, ani la rand, veniturile au crescut cu 20% an de an.

Dar doar Howard a fost cel care a stiut drumul.