Mergi la conţinutul principal

Articol

Expansiunea pasilor exponentiali, in viitorul AI

Inainte de orice, as vrea sa va spun o poveste a unui cercetator marcant in domeniul inteligentei artificiale, Neil Jacostein, conducatorul departamentului de AI de la Singularity University, un cunoscut think tank din Silicon Valley. Presigiul sau este, insa, dincolo de stiinta si roboti. E foarte cautat pentru faptul ca reuseste se faca lesne de inteles cele mai complexe teme stiintifice. Prezentarile sale despre tehnologiei exponentiala sunt la mare pret.

Pericolul prezentului e vazut il vede astfel: “Stam in fata unui tsunami cu valuri imense de informatie. Insa creierele noastre nu evolueaza in fata acestui gen de presiune informationala. Creierul uman nu are un upgrade major in ultimi 50.000 de ani. Incerc sa pornesc orice prezentare de unde e omul din fata mea, nu de unde sunt eu. Cei mai multi ascultatori au asteptari despre viitor ca acesta va creste in trepte – 1, 2, 3, 4, 5. Lucrurile cresc insa exponential si asta face diferenta. Cresc de la 2 la 4 la 8 la 16 la 32.. Daca fac 30 de pasi in linie, putem sa prezicem unde va fi. Terminam in 30 de metri. Dar daca fac trei pasi exponentiali, o da fiu la un milliard de pasi in fata. De trei ori in jurul pamantului.”

Pe scurt, el spune secolul 21 nu are 100 de ani de progres, care, in lumea exponentiala, vor fi 20.000 de ani de progres.

Singura calitate care va trece peste toate este abilitatea de a inspira oameni, Aprinderea imaginatiei lor. Punerea lor in actiune. Acestea sunt aptitudini rare.”

Prin urmare,
Secolul 21 ori va fi religios, ori nu va fi deloc, spunea Malraux.
Secolul 21 este al informatiei, dar fara emotie umana, nu va mai fi deloc.