Mergi la conţinutul principal

Articol

Leadership eficient in era digitala, cu Anastasiu, Patrascanu, Fuhrmann si Bradescu

Pentru a sti cu precizie cum arata un leadership efficient in era digitala, ai nevoie, in primul rand…. de lideri. Si intalnirea cu liderii prezenti in workshop-ul cu acelasi nume de la Business Days, editia de Bucuresti, in 12 decembrie 2019, a fost cu adevarat memorabilia.

Litera F din Fan Curier,adica Felix Patrascanu, a marturisit ca se ocupa de un business classic. Dar ce te faci cand “Ionel din Romania” are net si poate construi o retea de masini, langa Bucuresti? Dar cand Uber intra in curierat? Ai doua variant: ori il preiei pe Uber, ori digitalizezi business-ul, aidoma concurentilor.

Astfel, s-a purces la digitalizare in zona contabila si a durat un an si mai bine, pentru ca oamenii sa se obisnuiasca cu noile standarde si procedure. Insa Felix Patrascanu afirma, fara echivoc, ca indiferent cate noutati aduce digitalizarea, principalele axe de lucru trebuie sa fie tot cele traditionale: valoare umana, seriozitate, profesionalism. Lumea internetului trebuie fie la fel de atenta la deviatii, spune liderului pietei de curierat.

In masura in care un lider este, conform unei definitii, “pompierul care stinge focuri”, relatia cu oamenii, indiferent de informatizare, ramane esentiala. Resursa umana este, dupa spusele sale, sa “observe obisnuinte si feluri de a fi”. Or, generatia millenials are un alt fel de a fi fata de predecesori. Caz in care, liderii devin “servant fata de angajati care devin, iata, partenerii nostril”, conchide Felix Patrascanu.

In aceeasi linie, Andreas Fuhrmann a amintit ca 15% dintre varfurile oricarui domeniu au plecat in strainatate. De aceea, liderul trebuie sa contureze atuuri si calitati clare care sa-l determina pe angajat sa spuna: merg cu tine pana la capat! Sintagma definitorie a unui lider, in era digitala, ramane insa una perena, dupa parerea lui Andreas: “Cauta CARACTERUL!”

Experienta de la “Piatra Online” a determinat-o pe Mariana Bradescu sa ofere povesti relevante, apropo de digitalizare. Ca fan al noului, a propus mereu aducerea unor softuri cat mai inovatoare si performante, pentru a fi la curent cu noutatile. Insa, oricat de mult si-a dorit sa digitalizeze, daca nu se integreaza perfect component tehnica in flow-ul muncii – ceea ce presupune o asimilare optima a echipei -, nu ramane decat un implant impins in mod fortat. “Fa un research de calitate inainte de a implementa, sa stii exact cand iti trebuie elementul de noutate”, avertizeaza Mariana Bradescu. Aceasta a relatat pasiunea cu care a incercat sa introduca “Sales Force”, vreme de opt luni de zile, cu importante resurse financiare, dar s-a dovedit a fi ca nu era un moment potrivit.

Calitatile unui lider in era digitala, in viziunea Marianei Bradescu, sunt: 1. viteza de reactie (totul se schimba repede!); 2. Adaptabilitate (planurile de afaceri pe cinci ani par sa nu-si mai aiba rostul); 3. Obiectivele trebuie sa ramana insa clare. Si principala virtute a liderului? VERTICALITATE.

Dragos Anastasiu, popularul businessman si speaker, era cel mai potrivit invitat pe aceasta tema. “Digitalizarea a schimbat tot in turism, a constatat acesta. Noi suntem generatia care lucra cu catastif si pix. Acum, fara digitalizare, s-au inregistrat falimente mari.”

Ne aflam chiar in anul unui mare exit realizat de Dragos Anastasiu. Firma sa de transport a fost preluata de Flixbus, care detine 97% din piata germana. Atentie insa, aceasta este o companie de tehnologie si are zero autocare! Dar detine 160 de developeri pe o platforma care efectiv preia controlul.

Zona de turism a fost preluata de gigantul DerTOUR, dar informatia esentiala este ca, la nivel international, aceasta companie, ca si TUI, investeste milioane de euro in digitalizare. Acum, ceea ce in Romania presupune personal, este acoperit tot mai mult de roboti. In plus, in zona de rezervari turistice, Eurolines avea 28 de sisteme de rezervari separate, ceea ce facea ca un drum cu autocarul care traversa Europa sa fie ineficient, pentru ca, bunaoara, locul ocupat liber de un roman care cobora la Viena nu era ocupat mai departe de sistemul austriac. In acest fel, compania a pierdut, la nivel international, mult teren.

In domeniul digitalizarii contabile, Dragos Anastasiu a povestit ca a investit 100.000 de euro intr-un sistem nou, dar care s-a dovedit a fi un dezastru, ca nu era limpede ce e de facut. “Daca incepi prost, o sa vrei mereu sa dregi busuiocul si nu va fi bine, avertizeaza Dragos Anastasiu. Fii sigur ca incepi cu dreptul”. In final, Dragos Anastasiu a aratat ca e important, in era digitala, cum inspiri increderea oamenilor, astfel incat sa foloseasca Facebook si alte arii de social media, dar sa fie responsabili. Cum gestionezi munca de acasa.

Asadar, resursa umana e cea mai importanta. Si cum te comporti cu ea.

“Cred ca e momentul sa admitem public ca antreprenorii, la randul lor, au facut ca multi romani sa plece din tara”, a afirmat curajos Anastasiu.

“De acord”, a subliniat pe loc Felix Patrascanu.
Dar principalul sfat al lui Dragos Anastasiu ramane…

Sa fii ONEST!