Mergi la conţinutul principal

Articol

Leadership impact communication – cum sa recunosti un lider, pe vapor, cand inca nu se vede aisbergul

Patru doamne extraordinare, cu experienta de viata fabuloasa si intelepciune slefuita prin lecturi si plide, au dat stralucire unei intalniri a carei tema a fost Comunicarea cu impact in leadership.

Business Days, editia de Bucuresti, de pe 12 septembrie 2019, a avut bucuria sa o aiba ca speaker pe Ieana Nicolae, o mana forte care conduce Sika, o multinationala cu cifre de aproape 200 de milioane de euro. Aceasta a explicat ca, astazi, nu e suficient ca lider sa accepti diferenta de opinie, ci chiar sa o provoci. Sa ai o energie pozitiva, sa ai atitudine si viziune, pentru ca un lider moale nu motiveaza pe nimeni. In plus, traim intr-o perioada cu multiple schimbari, ceea ce nu e deloc dificil, dimpotriva, este o fereastra catre alte oportunitati! Solutia – pentru a putea lucra optim cu generatiile noi, carora nu le poti impune, ci e necesar sa le explicit ce este pentru ei si sufletul lor in fiecare decizie – este sa fii corect si transparent. Si nu trebuie sa le spui oamenilor ce sa faca, caci Ilenei Nicolae ii place o vorba celebra: “Nu tu trebuie sa le spui angajatilor ce sa faca, ci ei trebuie sa-ti spuna ce e de facut!”

Ileana Nicolae este un fan al sistemului de analiza a muncii SCARF, elaborate de David Rock, despre care am scris chiar aici, pe blogul Business Days. SCARF inseamna, va reamintim: 1. Status; 2. Certitudine; 3. Autonomie; 4. Relatia cu ceilalti; 5. Fair-play.

Trei vorbe esentiale de la Ileana Nicolae:
Sarbatoriti cel mai mic succes posibil, pentru ca oamenii trebuie sa simta ce e bine!

Luati in seama, cand luati o decizie, gestul pe care rusii il fac din batrani: inainte sa inceapa ceva, se aseaza un minut.

Daca vrei sa stii cum arata un lider, uita-te la el cand te intreaba “Ce faci?”. Daca nu e atent la ce vorbesti, nu e lider.

Roxana Gramada s-a oprit, la randul ei, la viziune, spuna ca aceasta se traduce in felul in care noi producem “Da”-uri.

Iar pentru a avea o comunicare de impact in leadership, Roxana vede trei cerinte de baza:

  • 1. Vorbiti omeneste – toate lucrurile s-au inventat in marketing, dar felul in care stii sa le spui insufleteste orice proces.
  • 2. Duceti-va acasa, stergeti toate sintagmele “suntem primii”, “suntem lideri”, “suntem numarul unu” si scrieti in locul lor ce faceti cu adevarat, cat el si misiune
  • 3. Retineti, comunicarea e esentiala, ea insemnand: constientizare (in sensul de intelegere a valorii si diseminare, ceea ce aduce awareness) si sofisticare (adica rafinare a lucrurilor care ne aduc unicitate).

Roxana Gramada spune: Fii tu!

Cu experienta sa prodigioasa in materie de comunicare in media, dar si cu personalitatile, Elena Prodan a pus accentul pe putere. Puterea de a comunica. Coerenta in comunicare se transforma in putere, spune ea. Iar comunicarea trebuie structurata cu grija, analizandu-se atat aspectele legate de ce si cum vorbim, dar mai ales si partea non-verbala. Vorbind despre sinestezie, Elena a realizat un experiment reusit legat de comunicarea prin imaginatie, foarte “gustat”, desi finalul acestuia cerea sa musti dintr-o lamiae. Esenta este “sa fii numarul unu” intr-o ramura, in conditiile in care universul digital face ca sa existe tot mai multi “number one” in toate domeniile posibile. Iar acest lucru se face fara cuvinte goale. Elena Prodan cere sa aratam pe o raza de de 360 de grade ca suntem numarul unu, pentru a fi crezut. Ideea ei se aprope de vorba de duh a lui Anthony Robbins: “Calitatea vietii tale rezulta din calitate intrebarilor pe care le pui”.

Elena Badea a plecat de la premise corecta ca “toti oamenii sunt perfecti”, numai ca victoria apartine aceluia atent la detalii. Un checklist de valoare pentru comunicarea de impact in leadership contine cateva puncte esentiale:

  • 1. Inteligenta emotionala – liderul este cel care trebuie sa “conduca” emotia
  • 2. Cunoastere de sine – liderul trebuie sa se accepte, sa stie atuuri si puncte vulnerabile
  • 3. Functionare pe baza de valori – e vorba de CARACTER, in conditiile in care in lume intalnim multe competente si putin caracter. E importanta conectarea permanenta si respectarea valorilor organizatiei.
  • 4. Capacitatea exersata de a lua decizii corecte, indifferent de presiunea momentului.

Analogia Elenei Badea a inchis apoteotic intalnirea celor patru doamne special. Avem de-a face cu un vapor. In sala masinilor, sunt tehnicienii si fochistii, cei care fac vaporul sa se miste, sa inainteze. Capitanul vasului este ca un CEO, el priveste inainte, ca sa zareasca ce urmeaza. Patronii se uita in spate, sa vada urma pe care o lasa vasul. Dar ce ne facem, daca ne uitam in spate si nu zarim aisbergul care poate sa apara ca din senin?

Analogia Elenei Badea a inchis apoteotic intalnirea celor patru doamne special. Avem de-a face cu un vapor. In sala masinilor, sunt tehnicienii si fochistii, cei care fac vaporul sa se miste, sa inainteze. Capitanul vasului este ca un CEO, el priveste inainte, ca sa zareasca ce urmeaza. Patronii se uita in spate, sa vada urma pe care o lasa vasul. Dar ce ne facem, daca ne uitam in spate si nu zarim aisbergul care poate sa apara ca din senin?