Mergi la conţinutul principal

Articol

Leadership si comunicare de impact: povestea Indrei care a cucerit o lume

Femeia miniona cu ochi mari negri priveste in urma fara manie. Este ultima ei zi ca CEO si gandurile vin de-a valma.

Se gandeste la orasul fara apa din India in care a crescut, ceea ce o facea mama ei sa umple toata recipientele cu apa, in fiecare noapte la ora trei. Cum si-a cerut scuze mama ei, cand avea 11 ani, pentru ca nu poate veni la sedintele cu parintii, pentru a nu lipsi de la munca.

Se gandeste la cei 50 de dolari pe care-I avea in buzunar cand a ajuns in America. Apoi la 3,85 dolari pe ora pe care-I castiga dupa ore, pentru a avea bani sa traiasca./p>

Au trecut 30 de ani de atunci, dintre care ea, Indra Nooyi, a fost vreme de 12 ani CEO la Pepsi. Cu mult peste media mandatelor de CEO. A cucerit o lume.

Indra Nooyi, votata ani intregi printre cele mai puternice femei ale planetei, isi descarca sufletul acum.

Cheia ei a fost comunicarea.

A stiut sa fie un lider vizionar: “Provocarea unui lider este sa se uite dupa colt si sa faca schimbarea inainte sa fie prea tarziu. Si sa faca ceea ce pare acum greu de prevazut. Ca lider, trebuia sa mobilizezi mereu trupe. Invata sa motivezi oameni – grupuri mici, medii, mari – si cum sa scrii mobilizator si la obiect.”.

A stiut sa fie un lider consilier: “Cu 260.000 de angajati, trebuie sa stii clar ce o sa faci, cum o sa faci, cum o sa-i afecteze pe oameni ce fac si de ce merg pe acest drum.” Mai mult, in primii ani, trecea prin magazine in mod special si fotografia produsele companiei, pentru a critica tot ce nu era conform cu planul.

A stiut sa fie un lider colocvial. La scurt timp după promovarea sa la CEO, Nooyi a vizitat India pentru a-și vedea mama. În timpul șederii, numerosi vizitatori au felicitat-o pe mama lui Nooyi pentru succesul fiicei ca CEO. Indra avea sa inteleaga ca părinții muncitorilor bravi primesc rareori recunoașterea pentru persoana pe care au ajutat-o să crească. După călătorie, Nooyi a scris peste 400 de scrisori părinților managerilor săi, exprimându-și recunoștința. Seniorii s-au simtit atat de onorați! Unul dintre directori i-au spus: „Dumnezeule, acesta este cel mai bun lucru care s-a întâmplat părinților mei. Și este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat”.

A stiut sa fie un lider promotor. A luat decizia grea de revizuire a sistemului informatic PepsiCo. Pentru a înțelege noile tehnologii și de ce au fost necesare, a citit 10 manuale in timpul vacanței și s-a consultat cu profesori la fiecare întrebare. Informata si cu o parere clara asupra solutiilor, Indra i-a ajutat si pe scepticii care ezitau să facă o schimbare.

“Liderii trebuie sa invete toata viata si trebuie sa-si slefuiasca abilitatile de comunicare, cu atat mai devreme, cu atat mai bine”, spunea Indra Nooyi.

Sa privim, prin prisma unui lider prin excelenta, incercarile leadership-ului in interactiunea cu echipa, de la comunicarea obiectivelor si solutionarea momentelor critice si pana la managementul mesajelor si networking-ul departamental.

Speaker-ii workshop-ului Comunicarea in impact cu echipa, care se va desfasura la Business Focus, editia de Timisoara, pe 23 octombrie, va aduce fata in fata profesionistii managementului comunicarii eficiente si privirea ta asupra lumii.

Un lucru cel putin trebuie preluat de la Indra Nooyi: nu i-a placut niciodata sa dea gres!
Ambitie si empatie.

Magie.