Mergi la conţinutul principal

Articol

Leadership in vremuri provocatoare și dilema lui Grove - poți fi propriul tău CEO?

1971.
Vremuri provocatoare? O, da.

Doi prieteni, Moore si Robert Noyce, viseaza sus, foarte sus. Doua cuvinte – “integrated electronic” – isi contopesc primele litere intr-un brand, Intel, care lanseaza din primul an primul microprocesor din lume, pentru ca, dupa ani de lucru intens, microcipul 8088 sa fie ales de IBM pentru a asambla primul personal computer din lume! Nimic nu a mai fost la fel de atunci.
E primul mare pas din cea mai mare revolutie a comunicarii, de la Gutenberg incoace.

Toti pasi au avut un dirijor – Andy Grove.
In anul in care Time l-a declarant “Omul anului”, 1997, Intel controla 85% din piata mondiala a chip-urilor si, la inceputul secolului in care traim, microprocesoarelor lor se aflau in aproape fiecare PC din lume.

Ajunge cu cifrele.
Grove putea fi doar atat, un manager eminent, dar el a ales sa fie mult mai mult – un vizionar care pune degetul pe rana.

Mentor pentru Steve Jobs si Mark Zuckerberg, Grove a definit, in cartea Only the Paranoid Survive, momentul-cheie al unei afaceri. Acela de “totul sau nimic”. “Punctul strategic de inflexiune”, dupa cum l-a numit, este, practice, momentul schimbarii: “e atunci cand elementele fundamentale ale afacerii trebuie sa aduca ori semnele unei cresteri pe noi culmi sau semnele inceputului sfarsitului”.

Grove completeaza: “punctele de inflexiune creeaza o forta atat de profunda, incat iti va fi greu sa pui degetul pe ce s-a schimbat, dar ceva S-A SCHIMBAT. Dar poate fi mortal cand nu se misca ceva.”

Acestea sunt vremurile provocatoare, dar managerii, ei cum abordeaza momentul?
Aici vine replica lui Grove, taioasa ca un bisturiu.

Lumea tehnologiei este plina de asa-zisi lideri care considera ca ei trebuie sa produca, iar altii trebuie sa “vanda”, iar pe comunicatori ii vad ca niste oameni care fac mai mult exercitiu de stil decat substanta, spunea Grove.

Managerii care au crezut cad oar experienta lor e suficienta pentru a merge mai departe sunt pusi in situatia de a vorbi despre produsele lor, atentiona liderul Intel. Executivii si managerii au descoperit ca rolurile se schimba. Ca lumea astepta de la ei sa clarifice, sa incite, sa INSPRE. Astfel, calitatea prezentarilor a inceput sa afecteze valoarea companiei in industrie.

Asa a fost.
Iar aparitia lui Steve Jobs, cu arta sa, a schimbat totul.

Gorve da sentinta finala: “Cariera ta e propriul tau business. Esti propriul tau CEO. Complacerea naste ratare. Ca CEO a propriei tale cariere, trebuie sa iti dezvolti aptitudinile, mai ales in arta comunicarii.”

Si a pus in aplicare.
Grove a fost genul de sef care cerea lucruri clare, concise sau prezentari stimulative pentru subordonati. El spune ca, la aparitia oricarei noutati, angajatii pot fi confuzi, demotivati, demoralizati, chiar obositi. Liderul are rolul sa formeze o imagine mentala clara a ceea ce isi doreste de la companie si cum o sa arate. Comunicarea trebuie sa fie clara, puternica.
Sa-l luam pe Grove ca pe o oglinda sis a ne privim prin el.

Traim vremuri cel putin interesante, daca nu provocatoare. Iar liderul e obligat sa se gândească la multiple provocări: cum conduci cand ai in echipa mai multe generatii; prioritățile sub presiunea timpului; motivarea și responsabilizarea echipei; cultura de coaching in interior; inteligenta emoțională și momente de răscruce ale business-ului.

Priviți in filozofia lui Grove spiritul performantei.