Mergi la conţinutul principal

Articol

Munca ascunsa in joaca. Joaca ascunsa in munca. Gamification & more.

Valori esentiale, exprimate la superlativ la workshop-ul Cresterea motivarii si implicarii colegilor, din cadrul Business Focus, editia de Timisoara.
Debutul furtunos al intalnirii i-a apartinut lui Andreas Fuhrmann, cu o pledoarie despre incredere si viziune. Reputatul specialist a vorbir despre semnele care arata ca avem o echipa motivate, acea echipa motivate care are in spate o viziune clara, experienta, dar nimic nu se poate misca fara incredere. “Acesta este motorul care face ca oamenii sa performeze”, spune Andreas Fuhrmann. Pentru a cladi increderea, e nevoie de sinceritate in raporturile de munca. Si mai este nevoie sa ne raspundem rapid si eficent raspunsurile la intrebarile: cat de repede simtim sinceritatea? Cum o simtim? Care sunt consecintele acordarii increderii? Ce impact are aceasta asupra motivatiei si increderii? Si, in fine, cum contribuim la un climat de incredere?
O data ce raspundem la aceste provocari, vom descoperi ca incredere aduce cu 74% mai putin stres, cu 106% mai multe energie sau cu 50% mai multa productivitate, conform studiilor distinsului nostru invitat.
Sorin Faur a mers mai departe, catre metode noi si spectaculoase de a creste motivarea. Se numeste “gamification” si se traduce astfel: iei ceva ce exista si, jucandu-te in interiorul sau, vei induce aparitia motivarii. Exista ceva mai placut, ca provocare, cata vreme bucuria de a te juca, ca dimensiune utila, exista acolo unde avem suflare omeneasca.
Benficiile metodei “gamification” sunt limpezi: reducerea stresului, stimularea creativitatii, mareste capacitatea creierului de a functiona in sprijinul “cauzei” si ofera mai multa energie.
Ce poate fi “gamificat”? Un spatiu de lucru, un eveniment anume, tot ce are nevoie de aer proaspat.
Si, daca era nevoie de un testimonial, o fotografie cu Sergey Brin si Larry Page, fondatorii Google, la “gamificare”, a fost confirmarea eficientei la nivel inalt.
Sa ne jucam, deci? Nimic nu putea fi veni mai firesc decat pledoaria Mihaelei Danciu. Este cea care a adus un omagiu lui “homo ludens” si a motivarii sale, introducand in Romania Lego Serious Play, ca metoda de lucru, si despre care a vorbit intr-o anumita parte a discursului sau. Mihaela Danciu a ales insa sa vorbeasca despre nevoile noastre fundamentale – sa stim ca ceea ce facem misca lucrurile, sa lasam ceva in urma noastra si sa simtim mandrie pentru tot ceea ce infaptuim.
Empatia – cuvantul cheie al dupa-amiezelor de la Business Focus in zona de HR – este cea care lucreaza pentru a extinde zonele de toleranta si de a reduce cele de intoleranta.
Mihaela Danciu a trecut si la metode clare de lucru in aceasta zona, prin “Design thinking”, explicitat foarte limpede.
Florin Glinta a abordat discursul, intarit la nivel international de Daniel Pink, legat de motivatie. Intr-o harta foarte limpede, Florin a definit nivelurile motivatiei:
1. Intrinseca – “fac pentru ca imi place”
2. Integrata – “fac pentru ca este scopul meu”
3. Aliniata – “fac, pentru ca valorile locului coincid suficient cu ale mele”
4. Impusa – “fac, pentru ca simt presiunea rusinii care s-ar instala daca nu as face”
5. Externa – “fac, ca sa primesc ceva in schimb”
6. Absenta – “nu avem nicio valoare comuna”
Primele trei ne duc in zona optima, urmartoarele spre un declin al motivatiei, in acceptiunea moderna. Trebuie, a spus Florin Glinta, sa lucram acolo unde ne bate inima, pentru a ne implini nevoile umane esentiale.
Lucia Caramidariu a finalizat, printr-un dialog deschis cu sala, oferind propria experienta ca pilda. In opinia sa, extreme de interesanta, liderul este “un facilitator al angajatilor”. Iar motivatia nu e altceva “decat un dans pe sarma”.
O intalnire de colectie. Iar colectia care motiveaza nu e altceva decat… bogatie.