Mergi la conţinutul principal

Articol

Obiective SMART cu Ghenea si Ploscaru, despre management financiar

Linistea de catedrala s-a asezat peste cei prezenti. Cei doi profesori aveau darul sa-si mute audienta in interiorul experientei care urma sa le schimbe viata. Acele doua ore aveau planul pentru a transforma un business intr-un ceas elvetian. Planificare strategica si management financiar, doua orizonturi definite intr-o sesiune a Cluj BusinessDays intr-o formula rara. Cele 100 de minute au fost impartite de doua oameni cu vocatia inspiratiei.
Marius Ghenea, cu formidabila sa experienta si cu placerea de a da mai departe ce a acumulat pe toate meridianele, a oferit o prelegere despre KPI, indicatorii de performanta care regleaza planificarea si da sens deciziilor financiare. Dupa o incursiune in mecanismele de functionare a unui business modern, punand accent pe modul corect in care trebuie calibrat acesta, Marius Ghenea a oferit cateva mesaje esentiale.
1. Trebuie identificati cei mai potriviti indicatori pentru business-ul nostrum
2. Trebuie gasiti acei indicatori compusi care descriu cel mai bine afacerea
3. Utilizati referinte de industrie din Romania sau din alte piete
4. Indicatorii trebuie verificati/actualizati, in functie de evolutia business-ului
5. Indicatorii trebuie aliniati cu organizatia si cat mai clari pentru echipa
6. Indicatorii trebuie sa se constituie in obiective SMART pentru organizatie
Exemplele sale au survolat mai ales diferentele specific,l dar si intersectiile dintre business-ul offline si cel online.
Adi Ploscaru a prezentat principalele referinte legate de “Managementul campaniei de finantare”. Pentru a transforma nevoie de finantare in obiectiv, a spus repuratul consultant, este nevoie de calibrare unor factori:
Bani  -de cati ai nevoie si cum ii vei gestiona
Perioada in care e solicitata finantarea si daca ea se incadreaza in plan
Timpul in care planul se dezvolta, pentru a se incadra in marjele dorite
Garantiile agreate pentru finantare
Costurile – cum sa le mentinem, cum sa le gestionam
La capitolul Indicatori de perfomanta, Adi Ploscaru a vorbit despre cifra de afaceri, capitalizare, lichiditate, profitabilitate (EBITDA) si capacitatea de acoperire a datoriei, ca indicatori a alegerii juste a acestora. Evident, fluxul firesc al business-ului trebuie sa tina in vizor specificul si calitatea relatiilor care optimizeaza activitatea, atentia permanenta catre rezultate si cantarirea mereu atenta a beneficiilor.
Numitorul comun: obiective SMART.
Au fost momente spumoase in acesta sesiune de management si strategie, construite la unison de Marius Ghenea si Adi Ploscaru, cum ar fi diferentele de parametri in finantare – banca versus fond de investitii – si ceva stat de simplu, dar care nu e cunoscut si aplicat de toata lumea: diferenta din tre marja si adaos, la produs. Chestiune de matematica si termeni corecti.
O sesiune care se poate define simplu: enrichment.